joi, 26 martie 2009

VA PREZENTAM UN INSTRUMENT UTIL

Ghid pentru evaluarea nivelului de securitate in munca

Institutia: INCDPM
Autori: prof. univ. dr. ing. Alexandru Darabont
Furnizor: INCDPM

Acest ghid a fost elaborat de catre specialisti din cadrul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Muncii Bucuresti in scopul consilierii conducerilor persoanelor juridice, persoanelor fizice, salariatilor, sindicatelor si altor parteneri in aplicarea prevederilor Legii Protectiei Muncii (LPM), Normelor Generale de Protectie a Muncii si a Normelor Specifice de Protectie a Muncii (NSPM).

Pentru a se asigura un nivel de securitate si sanatate in munca corespunzator, este necesara aplicarea unor metode de diagnosticare a situatiei sistemului de munca, ceea ce implica:
   -cunoasterea factorilor de risc de accidentare si imbolnavire profesionala;
   -ierarhizarea factorilor de risc in raport cu gravitatea potentiala a consecintelor asupra executantului;
   -identificarea si ierarhizarea masurilor de prevenire ce trebuie aplicate.

Nivelul de securitate al unui sistem de munca este un indicator invers proportional cu nivelul de risc: cu cat nivelul de risc este mai mare, cu atat nivelul de securitate este mai mic.

Ghidul este structurat pe trei seturi de fise independente si anume:
   -fise pentru "Riscuri generale", in numar de 17, numerotate de la I la XVII;
   -fise pentru "Riscuri specifice", pe activitati corelate cu Normele Specifice de Protectie a Muncii (NSPM), care se vor elabora simultan cu aparitia NSPM si vor fi in total 151 fise;
   -fise privind "Evaluarea la nivelul agentilor economici a managementului securitatii si sanatatii in munca", in numar de 5, codificate de la A la E.

Modul de conceptie al ghidului ofera avantajul unei mari flexibilitati la utilizarea acestuia, prin faptul ca evaluatorul trebuie sa selecteze doar fisele care au relevanta pentru locul de munca analizat. Datorita corespondentei dintre fise si legislatia in domeniul protecitiei muncii, acest ghid poate fi aplicat in orice domeniu de activitate din economia nationala.

Fiecare fisa se compune din trei parti:
   -o prezentare sintetica a riscului;
   -o serie de intrebari ce permit evaluarea diferitelor aspecte care caracterizeaza riscul;
   -informatii calitative sau cantitative referitoare la riscul analizat.

Identificarea riscurilor se efectueaza completand si cuantificand raspunsurile la intrebarile din fiecare fisa prin interogarea directa a salariatilor de la locul de munca respectiv, prin constatari la fata locului sau prin analiza documentelor corespunzatoare. Fiecare indicator este notat cu un puncaj de la 0 la 5, in functie de situatia constatata (negativa, medie, foarte buna). Pe baza acestui punctaj se calculeaza nivelul de securitate pentru fiecare fisa, iar in final nivelul de securitate general pentru locul de munca analizat. Indicatorii identificati ca neconformitati (cei notati cu 0, 1 sau 2) consituie aspectele care trebuie avute in vedere la elaborarea programului de masuri. Pentru fiecare neconformitate se pot prevede una sau mai multe masuri, iar pentru fiecare masura se stabileste un grad de prioritate, de la A la D.

Fisele de evaluare a managementului sanatatii si securitatii in munca constituie un real ajutor pentru conducerea agentului economic, prin aceea ca:
   -ofera informatii privind cele mai eficiente metode de management in domeniul s.s.m.;
   -identifica puntele forte cat si cele slabe in domeniul managementului securitatii si sanatatii in munca intr-o intreprindere;
   -ofera un sistem de referinta in ceea ce priveste performantele in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
   -scoate in evidenta domeniile in care este necesar sa se aduca imbunatatiri.

Ghidul constituie deja un instrument de lucru familiar pentru foarte multi dintre cei care lucreaza in domeniul protectiei muncii, fiind prezentat in cadrul cursurilor de formare-perfectionare organizate de INCDPM.

Pentru cresterea eficientei aplicarii ghidului, specialistii din cadrul institutului au elaborat o aplicatie software, care permite automatizarea multor operatii implicate de prelucrarea rezultatelor evaluarii si crearea unei baze de date privind evaluarile din cadrul unei unitati economice, cu posibilitatea urmaririi in timp a evolutiei nivelului de securitate pentru un anumit loc de munca. Aplicatia poate fi distribuita pe dischete de 3.5" sau pe CD-ROM, este usor de instalat si nu necesita resurse hardware deosebite. Modul de utilizare al aplicatiei, care este destul de intuitiv, este prezentat in cadrul unui manual furnizat impreuna cu aplicatia.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu