ACCESAND SITE-ULAGENTIEI EUROPENENE PENTRU SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA,
AFLATI
LUCRURI
FOLOSITOARE
CA DE EXEMPLU:
Stresul
Stresul legat de muncă reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa. Aproape unul din patru lucrători este afectat de stres, iar studiile sugerează că stresul este la originea a 50% până la 60% din absenteism. Aceasta înseamnă costuri enorme atât în ce priveşte suferinţa umană, cât şi reducerea performanţei economice.
Stresul în muncă poate afecta pe oricine la orice nivel. Stresul poate avea forme de manifestare în orice sector de activitate şi în orice tip de organizaţii, indiferent de mărime. Stresul afectează nu numai sănătatea şi securitatea persoanelor dar compromite, de asemenea, sănătatea organizaţiilor şi a economiilor naţionale.
Stresul ocupă locul al doilea printre problemele de sănătate de origine profesională cele mai răspândite, afectând 22% dintre lucrătorii din cele 27 state ale UE (în 2005). De altfel, în viitor este posibil să crească numărul persoanelor care suferă de stare de stres, cauzată sau agravată la locul de muncă. Schimbările survenite în lumea muncii impun exigenţe profesionale tot mai mari lucrătorilor, prin reduceri şi externalizări ale serviciilor, precum şi o nevoie mai mare de flexibilitate în ce priveşte funcţia şi competenţele, creşterea numărului de contracte de muncă pe perioadă determinată, nesiguranţa tot mai mare a locului de muncă, creşterea intensităţii muncii (volum mai mare de muncă şi presiune mai mare) şi un dezechilibru între viaţa profesională şi cea privată.
Stresul poate avea drept consecinţe boli şi suferinţe, atât la locul de muncă, cât şi acasă. Stresul poate, de asemenea, să compromită securitatea muncii, contribuind astfel la alte probleme de sănătate legate de muncă, cum sunt afecţiunile musculo-scheletice. Mai mult, stresul poate aduce o atingere semnificativă imaginii şi rezultatelor unei organizaţii.
Reducerea riscurilor psihosociale şi a stresului în muncă reprezintă un imperativ nu numai moral, dar şi legal. Este şi o mare problemă de eficienţă economică. În 2002, costul economic anual produs de stresul legat de muncă în cele 15 state ale UE a fost estimat la 20 de miliarde de euro.
Vestea bună este că stresul legat de muncă poate fi abordat în acelaşi mod logic şi sistematic ca şi alte probleme de sănătate şi securitate. Există o abundenţă de exemple practice de abordare a acestei probleme în spaţiul UE. Folosind metoda potrivită, lucrătorii pot fi feriţi de stres. Sfaturi pentru experţii în domeniul SSM
Agenţia oferă acces la o gamă largă de cercetări privind eficienţa diferitelor metode de prevenire şi abordare a stresului la locul de muncă, pentru a-i ajuta pe cei care prezintă un interes profesional pentru această problemă.
În mod deosebit, cercetările au identificat o serie de factori consideraţi importanţi în intervenţiile reuşite de prevenire a stresului la locul de muncă. Acestea cuprind:
o analiză a riscurilor corespunzătoare;
o planificare detaliată şi o abordare etapizată;
o combinaţie de măsuri destinate organizării muncii şi lucrătorilor;
soluţii specifice locurilor de muncă în parte;
pregătirea cadrelor medicale şi justificarea documentară a intervenţiilor;
dialogul, parteneriatul şi implicarea lucrătorilor, şi
prevenirea susţinută şi sprijin din partea conducerii superioare.
Agenţia oferă, de asemenea, acces la soluţii şi instrumente practice pe care le puteţi considera utile şi folosi la locul dvs. de muncă pentru a reduce riscurile psihosociale şi pentru a preveni stresul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu