duminică, 8 martie 2009

PE SCURT DESPRE... (3)

PREZENTA FEMEII LA LOCUL DE MUNCA

         Strategia comunitara privind securitatea si sanatatea in munca pentru perioada 2007-2012 contine, intre prevederile sale, aspecte legate de prezenta femeii europene la locul de munca. Unele dintre acestea le prezint in cele ce urmeaza. Inainte de aceasta, de 8 martie 2009 as dori sa fac o urare tuturor femeilor din Europa si din intreaga lume:

„La multi ani si multa securitate si sanatate in munca! Sa ne traiti fericite!"

„Pentru a îmbunătăţi capacitatea de muncă a femeilor şi bărbaţilor şi calitatea vieţii profesionale, trebuie de asemenea să se facă progrese în domeniul egalităţii între sexe. Inegalităţile, atât în interiorul cât şi în afara sferei muncii, pot afecta sănătatea şi securitatea femeilor la locul de muncă3 şi prin urmare le pot influenţa productivitatea. Totuşi, aspectele specifice legate de securitatea şi sănătatea bărbaţilor merită şi ele atenţia cuvenită. Pe lângă acestea, participarea femeii în muncă continuă să crească, adesea însoţită de segregarea în funcţie de sex pe piaţa muncii. Prin urmare, este necesar să se ţină mai bine seama de aspectele de sănătate şi securitate specifice pentru femei.

         Unele tipuri de boli profesionale (tulburări musculo-scheletice, infecţii şi afecţiuni legate de presiunile psihologice) se dezvoltă. Natura riscurilor profesionale se schimbă în ritmul unei accelerări a inovaţiilor, a dezvoltării de noi factori de risc (violenţă la locul de muncă, inclusiv hărţuire sexuală şi morală, dependenţe) şi a transformării muncii (viaţă profesională mai fragmentată). Aceste evoluţii necesită o mai bună înţelegere a fenomenului, prin intermediul unei cercetări specializate, pentru a identifica măsuri eficiente de prevenire.

         În sfârşit, nivelul de punere în aplicare concretă a legislaţiei comunitare diferă în mod semnificativ de la un stat membru la altul. Din aceste motive, ar fi de dorit să se continue şi să se dezvolte eforturile pentru promovarea sănătăţii şi securităţii în muncă în cursul următorilor cinci ani".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu