marți, 17 martie 2009

ACCIDENTUL DE MUNCA, FAPT COTIDIAN?

Raspunsul la intrebarea din titlul acestor randuri este, din pacate, afirmativ. Si aceasta fiindca, zilnic sau aproape zilnic, mass-media difuzeaza stiri prin care suntem informati ca pe un santier de constructii din localitatea X, sau la o exploatare miniera din localitatea Y au avut loc accidente de munca soldate cu morti sau raniti. Ce-i de facut si de ce nu se face?
Bune intrebari! Dar care ar fi raspunsurile? Pentru ca astfel de tragedii sa nu se mai intample, trebuie avut intotdeauna in vedere un singur si un simplu lucru: respectarea cu strictete a legislatiei care reglementeaza derularea in conditii de deplina securitate a diverselor procese de munca din toate ramurile si sectoarele economiei nationale. Fiindca, este stiut, nu de ieri de azi, aceasta chestiune nu este si nu trebuie socotita a fi facultativa. Securitatea si sanatatea in munca nu trebuie considerate de nimeni cenusarese ale procesului de munca!

Un accident de munca trebuie sa dea mai mult de gandit tuturor celor care au responsabilitati privind sanatatea si securitatea in munca, sa conduca la actiuni hotarate de aplicare a prevederilor legale, de instruire a angajatilor, de asigurare a echipamemtelor de protectie, a tuturor conditiilor care contribuie la existenta unui mediu de munca sigur si sanatos.
Se actioneaza  peste tot asa? Ce se intampla, ce se schimba in urma producerii unui accident de munca? Asteptam parerea angajatorilor care, din pacate, au trebuit sa fie in aceasta situatie.
Flacari si fum... Vaiete, scancete, sange, strigate de durere! Multa durere... se naste cand se produce un accident de munca.. Doamne de ce? De ce trebuia sa se intample asta?  De ce o clipa, o singura clipa schimba soarta a zeci de oameni. Da, asta vrem sa spunem! De ce mai intotdeauna platesc vinovatii fara vina! Da, intr-adevar, pentru ca de multe ori cei care au fost implicati in  diverse accidente de munca au platit pentru singura lor vina: s-au aflat in momentul producerii evenimentului acolo, si nu in alta parte. Dar ce vina au rudele , mamele, tatii, sotii, fratii celor decedati sau accidentati?
Niciuna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu