luni, 16 martie 2009

CALCULATI SINGURI...

Angajatorii si Legea nr. 319/2006

 

     Legea securităţii și sănătăţii în muncă nr. 319/2006  stabilește pentru angajatori, în cele 7 secţiuni ale sale: obligaţii generale ale angajatorilor, servicii de prevenire și protecţie, primul ajutor, stingerea incendiilor, evacuarea lucrătorilor, pericol  grav și iminent, alte obligaţii ale  angajatorilor, informarea lucrătorilor, consultarea si participarea lucrătorilor, instruirea lucrătorilor, obligatii deosebit de importante. Si a nu se uita  că printre cele mai importante obligaţii ale angajatorilor sunt cele care vizeaza evaluarea riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor și prevenirea riscurilor profesionale.

 Nu trebuie asteptat să se producă evenimente nedorite, pentru a se tine seama de importanţa prevenirii, deoarece este mult prea târziu. Costurile nonsecurităţii sunt întotdeauna mai mari decât cheltuielile efectuate pentru prevenire. In evaluarea costurilor producerii unui accident de munca, având în vedere că există consecinţe asupra tuturor elementelor sistemului de muncă, trebuie sa se tina seama si de:

- consecinţele asupra executantului: afectarea capacităţii de muncă (pierderea ei temporară sau definitivă), diminuarea productivităţii individuale la reluarea activităţii, reducerea aptitudinilor profesionale, reducerea calităţii muncii prestate). Ceilalţi participanţi la procesul de muncă, întrerupt prin accident, sunt și ei afectaţi prin pierderea de timp în perioada imediat următoare evenimentului și reducerea productivităţii ca urmare a neîncrederii în siguranţa conferită de locul de muncă.

- consecinţele  asupra sarcinii de muncă: neîndeplinirea sarcinii de muncă la timp sau îndeplinirea necorespunzătoare la reluarea lucrului de către victima unui accident sau de către o persoana mai puţin calificată sau fără experienţă.

- consecinţele  asupra mijloacelor de producţie: deteriorări sau distrugeri a mijloacelor fixe, materiilor prime, materialelor, ceea ce influenţează eficienţa utilizării capitalului fix, reduce gradul de înzestrare tehnică.

- consecinţele asupra mediului de muncă: afectarea mediului fizic de muncă dar şi a mediului social. Consecinţele asupra mediului social se concretizează prin stresul suportat de cei aflaţi la locurile de muncă învecinate cu cel al victimei, neîncrederea în politica de securitate a muncii promovată de conducerea unităţii economice.

         Asa-i ca este mai usor sa previi decat sa suporti consecintele unui accident?

         Daca nu credeti, puneti mana pe condei si calculati singuri!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu