Aspectele economice ale SSM
Un mediu de muncă de calitate înseamnă o afacere bună Deşi se depun eforturi considerabile, numărul accidentelor de muncă şi al bolilor profesionale rămâne ridicat, iar costurile pe care acestea le implică pentru societate, întreprinderi şi persoane este inacceptabil. Accidentele de muncă pot avea un impact financiar major, în special pentru întreprinderile mici. Unele costuri sunt evidente, de exemplu pierderile de producţie şi venituri, sau numărul de zile de lucru pierdute prin concedii medicale şi pot fi exprimate cu uşurinţă în termeni financiari. Cu toate acestea, o mare parte a consecinţelor accidentelor de muncă pe plan economic nu sunt vizibile imediat sau nu pot fi uşor cuantificate. Întreprinderile trebuie să cunoască nu numai aspectele legate de costurile pe care le implică accidentele de muncă, dar şi pe cele referitoare la beneficiile pe cere le poate aduce un management adecvat al securităţii şi sănătăţii în muncă. Studiile au arătat clar că un management eficient al securităţii şi sănătăţii în muncă este strâns legat de profitabilitate şi excelenţă în afaceri. Există un raport direct între un mediu de muncă bun şi o bună performanţă a întreprinderii. Studiile de caz, au arătat că investiţiile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă contribuie la îmbunătăţirea performanţelor întreprinderilor. Mai multe informaţii sunt disponibile în fişele nr. 76 şi nr. 77 ale Agenţiei. Ce beneficii poate aduce asigurarea unor bune condiţii de securitate şi sănătate în muncă?
Responsabilitatea Socială a Întreprinderii (RSI) Element important de dezvoltare strategică şi sursă de inspiraţie, responsabilitatea socială a întreprinderilor (RSI) a devenit o prioritate importantă şi în creştere pentru întreprinderi, indiferent de dimensiunea şi tipul activităţii. Securitatea şi sănătatea în muncă (SSM) reprezintă o componentă esenţială a RSI şi această situaţie oferă managerilor şi specialiştilor în domeniul SSM o multitudine de posibilităţi şi provocări. Mai multe informaţii sunt disponibile în fişa nr. 54 a Agenţiei. Cercetări privind Stimulentele Economice Prin "Stimulente economice", guvernele şi asigurătorii urmăresc stimularea întreprinderilor pentru a investi în securitate şi sănătate în muncă (SSM) făcând-o astfel mai atractivă, din punctul de vedere financiar. Acestea sunt considerate instrumente puternice care pot motiva şi conduce întreprinderile spre excelenţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, prin întărirea legăturii cu profitabilitatea. Ce sunt stimulentele economice? Reglementările legislative, normele şi standardele, precum şi supravegherea punerii lor în aplicare prin controale la locurile de muncă, nu sunt singurele modalităţi utilizate pentru a determina întreprinderile să se preocupe de securitatea şi sănătatea personalului lor. Deseori sunt utilizate şi iniţiative sub denumirea de "legi dulci", precum şi alte instrumente faţă de cele legislative, cum sunt stimulentele economice care sunt, în general, puse în practică de guverne, administraţii publice sau asigurători, şi pot fi aplicate la nivel naţional, regional sau sectorial. Prin acestea se acordă avantaje financiare întreprinderilor şi organizaţiilor care îmbunătăţesc calitatea condiţiilor de muncă, constând în:
Exemple de stimulente economice Subvenţii, concesii şi oferte de finanţare de către stat Întreprinderile care îmbunătăţesc condiţiile de muncă beneficiază de ajutor financiar din partea statului sau de condiţii de finanţare favorabile (împrumuturi bancare, de exemplu). Pentru exemplificare, menţionăm programele guvernamentale care încurajează întreprinderile să investească în echipamente care garantează securitatea sau în modele inovatoare de organizare a muncii (exemplul danez şi german). Stimulente fiscale Fiscalitatea poate fi adaptată astfel încât să influenţeze comportamentul întreprinderilor. De exemplu, poate fi utilizată oferta de reducere a impozitului pentru angajatorii care investesc în echipamente cu un nivel de securitate superior celui prevăzut prin legislaţie (exemplul olandez). Contribuţii de asigurare diferenţiate, variabile Stimulentele de acest tip vizează stabilirea unei legături directe între mărimea contribuţiei de asigurare plătite de întreprindere şi performanţa acesteia în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Calculul contribuţiilor poate lua în considerare expuneri din trecut, de exemplu pierderea auzului din cauza expunerii la zgomot pe durata mai multor ani, sau expuneri actuale, de exemplu expunerea la zgomot în întreprindere în prezent. În plus, modul de diferenţiere a contribuţiilor de asigurare poate fi mai mult sau mai puţin combinat, pe baza performanţelor SSM ale sectorului de activitate căruia îi aparţine întreprinderea şi/sau performanţelor proprii întreprinderii (exemplul englez şi francez). |
miercuri, 25 martie 2009
AESSM DESPRE
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu