duminică, 28 iunie 2009

ACCIDENTUL DE MUNCA, FAPT COTIDIAN?

Raspunsul la intrebarea din titlul acestor randuri este, din pacate, afirmativ. Si aceasta fiindca, zilnic sau aproape zilnic, mass-media difuzeaza stiri prin care suntem informati ca pe un santier de constructii din localitatea X, sau la o exploatare miniera din localitatea Y au avut loc accidente de munca soldate cu morti sau raniti. Ce-i de facut si de ce nu se face?
Bune intrebari! Dar care ar fi raspunsurile? Pentru ca astfel de tragedii sa nu se mai intample, trebuie avut intotdeauna in vedere un singur si un simplu lucru: respectarea cu strictete a legislatiei care reglementeaza derularea in conditii de deplina securitate a diverselor procese de munca din toate ramurile si sectoarele economiei nationale. Fiindca, este stiut, nu de ieri de azi, aceasta chestiune nu este si nu trebuie socotita a fi facultativa. Securitatea si sanatatea in munca nu trebuie considerate de nimeni cenusarese ale procesului de munca!
Un accident de munca trebuie sa dea mai mult de gandit tuturor celor care au responsabilitati privind sanatatea si securitatea in munca, sa conduca la actiuni hotarate de aplicare a prevederilor legale, de instruire a angajatilor, de asigurare a echipamemtelor de protectie, a tuturor conditiilor care contribuie la existenta unui mediu de munca sigur si sanatos.
Se actioneaza peste tot asa? Nu, nu se actioneaza! Graba sa se termine mai repede o lucrare, calcule meschine, iresponsabilitatea manifestata la nivelul multor structuri organizatorice, lipsa controlului asupra respectarii actelor normative care reglementeaza domeniul securitatii si sanatatii in munca, lipsa de intransigenta fata de cei care nesocotesc prevederile legale fac ca accidentul de munca sa devina un fapt cotidian.

Ca este asa o demonstreaza cele intamplate in Bucuresti sambata 27 iunie 2009: „un val de pamant s-a prabusit peste doi muncitori care lucrau pe un santier in zona Romexpo. Unul dintre ei a fost scos la suprafata si dus la spital. Pompierii si medicii s-au chinuit mai bine de 45 de minute sa-l salveze pe cel de-al doilea, ramas sub pamnt, insa nu au reusit”, noteaza sec agentiile de presa.
De ce s-a prabusit „malul” de pamant? Fiindca nu era asigurat cum o cer prevederile legale. Cine este raspunzator pentru cele intamplate? Sa speram ca nu victimile. Devenit fapt cotidian, accidentul de munca petrecut la Bucuresti confirma dispretul fata de litera si spiritul legislatiei care reglementeaza securitatea si sanatatea in munca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu