vineri, 24 iulie 2009

CALDURA MARE

Comunicat de presă

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile şi
probabilitatea ca ele să crească în următoarea perioadă, Inspecţia Muncii
face următoarele precizări cu caracter preventiv:


În sensul Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi
aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor
încadrate în muncă, temperaturi extreme sunt considerate temperaturile
exterioare ale aerului care depăşesc +37°C sau care, corelate cu condiţii de
umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În conformitate cu prevederile ordonanţei mai sus-menţionate, angajatorii
sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a
salariaţilor. Pentru cei care lucrează în aer liber se va reduce
intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic
cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus în
locuri umbrite. Pentru cei care lucrează în spaţii închise se va asigura
ventilaţia la locurile de muncă.

Pentru mentinerea stării de sănătate a angajatilor este necesar să se
asigure de către angajator: apă minerală (2-4 litri/persoană/schimb),
echipament individual de protectie, duşuri. Angajatorii care nu pot asigura
condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu
reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor hotărî reducerea programului sau
eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru.

Inspecţia Muncii a demarat o campanie naţională de control privind modul de
aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, ce se va derula
pe toată perioada avertizărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

23 iulie 2009

INSPECTOR GENERAL DE STAT,

CONSTANTIN MICĂU

joi, 16 iulie 2009

OFENSIVA GENERALA

PUBLICAM CU MARE PLACERE REZULTATELE SI CONCLUZIILE DESPRINSE IN URMA CAMPANIILOR DE CONTROL INTREPRINSE DE INSPECTIA MUNCII IN PRIMA DECADA A LUNII IULIE 2009.


Campanii de control ale Inspecţiei Muncii privind munca la negru şi securitatea sănătatea în muncă derulate la nivel naţional în construcţii şi pe litoral finalizate cu amenzi în valoare totală de 2.581.600 de lei

Inspecţia Muncii a derulat în perioada 6-10 iulie 2009 Campania Naţională privind verificarea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi identificarea cazurilor de muncă fără forme legale în domeniul construcţiilor.

În cadrul Campaniei au fost controlaţi 1517 angajatori. S-au aplicat amenzi în valoare de 2.388.600 de lei.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi la nivel naţional 1517 angajatori cu 63.213 angajaţi, ce aveau ca profil declarat activitatea de construcţii. Dintre aceştia au fost sancţionaţi contravenţional 943, ceea ce reprezintă 38% din totalul firmelor. Cuantumul amenzilor a fost în valoare de 1.578.000 de lei. Pentru nerespectarea cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă, inspectorii de muncă au aplicat 1351 sancţiuni contravenţionale, din care 1076 avertismente şi 275 amenzi. În situaţia în care s-a constatat că există un pericol iminent de accidentare, s-a dispus sistarea activităţii în 17 unităţi, la 95 locuri de muncă şi a 339 echipamente de muncă.
Ponderea cea mai mare a deficienţelor constatate o au: nefolosirea echipamentului individual de protecţie de către lucrători (17.27%); protejarea şi utilizarea necorespunzătoare a platformelor de lucru, pasarelelor şi scărilor schelelor (15.76%); lipsa măsurilor colective de prevenire a căderilor de la înălţime – balustradă, mână curentă, protecţie suplimentară (18.18%); conceperea, construirea şi întreţinerea necorespunzătoare a schelelor (8.79%); lipsa controlării schelelor de către o persoană competentă (9,80%); utilizarea scărilor necorespunzătoare din punct de vedere al rezistenţei şi întreţinerii lor (5.86%)
Inspectoratele teritoriale de muncă care au constatat cele mai multe deficienţe sunt: ALBA - 7%, ARGEŞ – 6%, GALAŢI, HUNEDOARA, SĂLAJ, VASLUI – 5%, BUZĂU, DOLJ, NEAMŢ, SIBIU, VÂLCEA - 4%.
În domeniul relaţiilor de muncă au fost sancţionaţi 530 de angajatori, adică 38,65% din numărul total de angajatori controlaţi. S-au aplicat amenzi de 810.600 de lei şi s-au dispus 3.711 de măsuri. Au fost depistate 426 de persoane ce îşi desfăşurau activitatea fără a avea încheiate contracte individuale de muncă.
Cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legislaţiei muncii au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, neacordarea concediilor de odihnă, nerespectarea duratei timpului de lucru şi a prevederilor legale privind repausul săptămânal, nesemnarea de către salariaţi a documentelor justificative privind ridicarea drepturilor salariale.
În vederea normalizării condiţiilor de lucru, a evitării accidentelor de muncă şi a diminuării numărului persoanelor care muncesc la negru, Inspecţia Muncii va continua controalele în construcţii şi în afara campaniilor tematice.
În data de 24 iunie 2009, Inspecţia Muncii a început Campania de control privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea pe litoralul românesc în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului.
Până la data de 12 iulie 2009 au fost controlaţi 119 angajatori care însumau 2.171 salariaţi. Au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 193.000 de lei. De asemenea, s-au înregistrat următoarele rezultate:
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pe litoral s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 136.000 de lei.
Au fost constatate 225 de abateri de la prevederile legale, pentru a căror remediere au fost dispuse 225 măsuri cu termene de realizare de cel mult două săptămâni. Pentru abaterile constatate au fost sancţionaţi 79 angajatori aplicându-se 199 sancţiuni contravenţionale, dintre care 148 avertismente verbale, 29 avertismente scrise şi 22 amenzi.
Principalele deficienţe constatate au fost: instruirea necorespunzătoare a salariaţilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neefectuarea unei supravegheri medicale adecvate, la angajare şi periodic, pentru toţi lucrătorii, nerealizarea de către angajator a evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, faptul că angajatorii nu au asigurat echipament individual de protecţie pentru toţi lucrătorii şi nu controlează utilizarea acestuia, admiţând prezenţa la lucru fără echipament.
Printre măsurile dispuse s-au regăsit: asigurarea de către angajator a unei instruiri suficiente şi adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, asigurarea de către angajator a supravegherii stării de sănătate a lucrătorilor, acordarea de echipament de individual de protecţie şi utilizarea corectă a acestuia, asigurarea măsurilor privind prevenirea accidentelor prin electrocutare, asigurarea semnalizării de securitate şi sănătate la locul de muncă, sistarea echipamentelor de muncă din cadrul punctelor termice până la efectuarea întreţinerilor şi reviziilor tehnice impuse de prescripţiile tehnice ISCIR şi a obţinerii avizului de funcţionare valabil.
În domeniul relaţiilor de muncă s-au dispus 271 de măsuri cu termene ferme de realizare şi 24 de sancţiuni contravenţionale. Au fost depistate 33 de persoane fără forme legale de angajare din care 3 minori.
Inspectorii de muncă au verificat cu ocazia controalelor pe litoral şi măsurile dispuse în controale anterioare constatând că angajatorii au remediat toate deficienţele constatate.
Apreciem că printr-o activitate susţinută de îndrumare şi control a unităţilor, a urmăririi modului de realizare a măsurilor obligatorii dispuse în timpul campaniilor, angajatorii verificaţi vor remedia deficienţele constatate, ceea ce va conduce la normalizarea condiţiilor de muncă, la diminuarea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare, precum şi la îmbunătăţirea activităţii de securitate şi sănătate în muncă.
16 iulie 2009

INSPECTOR GENERAL DE STAT,

CONSTANTIN MICLĂU

sâmbătă, 4 iulie 2009

De ce se prabusesc malurile?

Avalansa de accidente de munca care se produc pe unele santiere din aceeasi cauza, prabusirea unor maluri de pamant, ar fi trebuit sa puna pe ganduri factorii implicati in asigurarea sanatatii si securitatii in munca.Daca cumva i-a pus se pare ca asa au ramas. Pe ganduri...
Proliferarea acestui tip de accidente ne face sa credem ca masurile intreprinse nu au fost eficiente. Cati oameni mai trebuie sa fie ingropati de vii pentru ca angajatorii, toti factorii cu raspunderi in organizarea procesului de munca sa ia masurile necesare evitarii unor astfel de evenimente? Care sa fie acele masuri?
Respectarea cu strictete a prevederilor actelor normative care reglementeaza domeniul SSM. Ce trebuie sa faca organele statului cu atributii in acest domeniu? Sa-si indeplineasca, pur si simplu atributiile. Adica sa exercite controale, sa sanctioneze prompt orice incercare de eludare a legii.
Dar lucratorii, ei ce trebuie sa faca? Si ei trebuie sa faca ceva! Sa refuze sarcinile de munca daca nu au fost asigurate conditiile normale. Sa nu execute lucrari pentru care nu au fost instruiti. Zau, pai daca procedeaza asa isi pierd locurile de munca. Organele statului sa vegheze sa nu se intample asa ceva!
Dar sa revenim la intrebarea din titlul acestor randuri. Malurile se surpa fiindca nu sunt asigurate. Unii cred ca astfel se fac economii de timp, de bani... Oare pentru ei vietile omenesti nu conteaza? Se pare ca nu! Atunci este bine ca astfel de oameni sa fie sanctionati exemplar.
Sa simta pe propria piele rigorile legii.
Asteptam masuri in acest sens!